onsdag den 4. februar 2015

32. Dag (Onsdag/ Tobii kursus)

Jeg startede dagen med at have svømning. Jeg fik øvet mig i at holde vejret og puste ud under vand.

Fra kl.11:00 og indtil kl. 15.30 var vi sammen med 5 andre borger og bruger af tobii. 3 af dem kom fra Østerskoven, hvor min borger tidligere har været. Jeg synes det var godt at der var arrangeret sådan en dag, hvor man kunne få hjælp til de ting man ikke lige selv kan få til at fungere på tobbien. Desværre var vi for mange borgere til at alle kunne få hjælp og få noget ud af dagen - ærgerligt. Vi var heldigvis heldige og få hjælp med den nye tobbi. Vi fik øvet os i at bruge den, og fik koblet mobilen til, så min borger nu kan sende sms'er. Da vi fik fri kunne det ikke gå stærkt nok med at komme til at slappe af. Vi var simpelthen begge to fuldstændig smadret. Så min borger kørte i tv-stuen for at slappe af med at se fjernsyn, og jeg gik på værelset. Vi havde aftalt at han bare skulle skrive (Mail) hvis han havde brug for hjælp, så ville jeg straks komme. 

Tobii
Kl. 19.30 kom frisøren for at klippe min borger. Der er noget så smart som en mobilfrisør der kommer ud til kunden - Happyhair. Efter frisøren var det fuld speed op i hallen, for at være med til højskoletime. I dag skulle vi høre et foredrag om Kina - udfordringer og muligheder.  

Lidt om foredraget:
Kina er verdens folkerigeste nation. Kineserne styres enevældigt af kommunistpartiet, der sidder tungt på den politiske magt, mens økonomien tordner af sted i en slags primitiv urkapitalisme. De fleste af Kinas mange mindretal lever nogenlunde, mens myndighederne bruger den internationale krig mod terrorisme til at undertrykke bl.a. tibetanerne, uighurerne og mongolerne. Alle medier kontrolleres af Kommunistpartiet, som også holder Kinas flere end 600 mio. internetbrugere i stram snor. 

Kineserne oplever dagligt grove overgreb på menneskerettighederne, men gode kræfter trækker i stigende grad i den modsatte retning. Der arbejdes på at styrke retssikkerheden, på nedsættelse af antallet af forbrydelser, der kan straffes med døden, og efterhånden er der kulør på den offentlige debat, som før var strengt kontrolleret. Kinas hastige udvikling, modernisering samt teknologiske og militære oprustning skaber bekymring blandt naboerne. Den fremadbrusende udvikling til trods, hviler en stor del af det kinesiske samfund på den 2500 år gamle konfucianisme. Den forfatningssikrede trosfrihed er en papand, og mange troende forfølges og fængsles.

Med udgangspunkt i kinesiske propagandaplakater beretter Mette Holm om sammenhænge og brudflader i det kinesiske samfund.

Mette Holm
Dansk forfatter, journalist og Kina-kommentator


Ingen kommentarer:

Send en kommentar